Pagina's

zondag 22 mei 2016

Uitslag BZK dag 2, zondag 22 mei

Acht zwemmers van SWNZ kwamen op zondag 22 mei in actie bij de tweede dag van de Brabantse Zomer Kampioenschappen in Eindhoven.
Als eerste stond de 100 vrij op het programma. Op het koningsnummer verpulverde Britt Bakers haar PR uit het 25-meterbad met maar liefst twee seconden. Het leverde haar een prachtige vijfde plaats op, op iets meer dan een seconde van het brons. Marit van de Kerkhof bleef slechts 0.11 boven haar korte baan PR en werd twaalfde. Het was de eerste keer dat ze deze afstand in het 50-meterbad zwom. Iris van der Aa zwom tien tellen sneller dan een jaar geleden in het 50-meterbad en tikte als dertiende aan. Bij de junioren 3 ging Lisa Verheij erg goed van start, maar bij het keerpunt wist ze nog net met een teen de muur aan te raken. Daardoor verloor ze veel snelheid. Desondanks wist ze toch nog een toptijd onder de 1.10 te zwemmen. ze was drie seconde sneller dan haar oude toptijd in het 50-meterbad en bleef slechts driekwart tel boven haar 25-meterbad PR. Ze behaalde er de zestiende plaats mee. Bij de jeugd 2 ging Isa Schellekens niet helemaal volle bak met het oog op haar favoriete nummer, de 100 rug, later op de middag. Toch bleef ze slechts een fractie boven haar beste tijd. Ze werd zeventiende.
Na de 100 vlinder heren, zonder SWNZ-inbreng, mochten de meiden de 100 rug zwemmen. Iris bleef slechts een tel boven haar PR (25-meterbad) en werd in haar eerste 100 rug op de lange baan knap zesde. Britt zwom eveneens voor het eerst deze afstand in het 50-meterbad. Ze bleef iets boven haar beste tijd uit het 25-meterbad, maar ging niet voluit omdat ze wilde knallen op de 50 vlinder. Isa ging erg hard van start, en verloor daarmee een beetje haar techniek. Na zo'n 25 meter 'hakken' bedacht ze zich dat ze toch op haar techniek moest letten en met lange slagen legde ze de rest van haar race af. Ze keerde als derde en hield die plaats goed vast tot het einde. Ze was twee seconden sneller dan vorig jaar tijdens haar bronzen BZK-race en ook nu lag er weer een bronzen medaille voor haar klaar bij de finish. Vervolgens was het eindelijk tijd voor de enige jongen in het gezelschap, Jochem Kampman. Hij mocht in actie komen op de 200 meter vrije slag. Hij ging voortvarend van start en opende zelfs in een PR op de 100 vrij (50-meterbad). Mede aangemoedigd door zijn moeder en zus Manon kon hij in de laatste baan er nog een paar tandjes bij doen en met een fikse eindsprint bleef hij zelfs nog onder zijn snelste tijd uit het 25-meterbad! Zijn 50-meterbad PR werd met 16 tellen bijgesteld. Jochem eindigde op de 17e plaats.
De laatste individuele afstand was de 50 meter vlinderslag. Naomi Janssen mocht als eerste het water in duiken, maar helaas schoot haar brilletje af. Ondanks een allesbehalve optimale start denderde ze daarna door het water. Ze bleef slechts een halve tel boven haar PR uit het 25-meterbad en verbeterde haar PR op de lange baan met meer dan vijf tellen. Ze behaalde daarmee de negende plaats. Britt eindigde op de twaalfde plaats en Marit werd vijftiende. Marit bleef iets boven haar beste tijd in het 50-meterbad, terwijl het voor Britt de eerste keer was dat ze slechts 1 baan moest zwemmen voor de 50 meter vlinderslag. Daarna zwommen Isa en Mirelle de Kort naast elkaar dezelfde afstand. Mirelle bleef Isa net voor en de meiden eindigden als elfde en twaalfde. Mirelle was het hele weekend niet helemaal fit en Isa voelde al haar spieren nog door de fantastische 100 rug en daarom kwamen er geen toptijden op de klokken. Mirelle was wel een fractie sneller dan haar snelste tijd in het 50-meterbad.
Tot slot mochten de junioren-meiden de 4x100 vrij zwemmen. Iris opende en vergat nu niet dat ze niet moest waterpoloën, maar lange slagen moest maken. Dat betaalde zich uit, want ze was als startzwemster maar liefst driekwart tel sneller dan bij haar individuele afstand. Ook op de 50 vrij was ze nog niet eerder zo snel op de lange baan. Daarna zwommen Britt, Marit en Lisa iets langzamer dan hun individuele afstanden, maar toch presteerden ook zij top na zo'n lange middag in het zwembad. De meiden werden negende, een mooie prestatie aangezien ze zwommen in de categorie 2002 en jonger. Alleen Lisa is van 2002, de andere drie zijn twee jaar jonger!

Uitslagen weekend 1

Filmpjes van alle races (met dank aan Esmee Bakers voor het filmen) via Youtube